Dette er et oplæg skrevet af Visit Rømø & Tønder.

Udforsk Museer i vestlige Sønderjylland

Der findes talrige museer i vores del af Sønderjylland. Vi har samlet en liste over dem som du skal besøge.
Læsetid: 7 minutter
National Museet Kommandørgården - @Bjarke Petesen Visit Rømø & Tønder.
National Museet Kommandørgården - @Bjarke Petesen Visit Rømø & Tønder.

Kommandørgårdens historie

Rømøs hovederhverv havde i gamle dage altid tilknytning til havet. Øens egen flåde var blevet ødelagt af krige og naturkatastrofer i begyndelsen af 1600-tallet, og de fleste voksne mænd hyrede på hollandske, tyske og slesvigske hvalfangerskibe. Da de var meget velbefarne sømænd, havde de ofte kommandoen på skibene. Som kommandør (Kaptajn) fik de en god løn og byggede smukke gårde, de såkaldte ”kommandør gårde” på hjemøen.

Rømøs museum ’Kommandørgården’ er gået i arv gennem 12 generationer. Den nuværende bygning er opført i 1749 og bygget om i 1770. Ejeren på dette tidspunkt var Hans Peter Hansen, en kniplingshandler. Han havde tjent en formue på produktion og salg af ægte Tønderkniplinger til den danske og nordtyske elite. Interiøret i Kommandørgården er frisisk stil, som genfindes hele vejen langs Vadehavet til Holland.
I den ene længe af Kommandørgården er der udstillet et helt hvalskelet, så man kan kigge nærmere på de store dyr, kommandørerne fangede i deres storhedstid.

Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø (natmus.dk)

Tilgængelighed: Begrænset med kørestol på grund af trin. Laden med hvalen er tilgængeligt.

Rømø gamle skole
Ved siden af museum Kommandørgården finder man en lille bygning på 6 x 6 m. Det er landets ældste og mindste bevarede skolebygning i Danmark. Toftum skole blev oprettet af Rømserne selv i 1784, altså 30 år før undervisningspligten blev indført i DK.
Skolen kan kun beses udefra.

Tilgængelighed: Ja.

Tøndermarksen - Højer Mølle ©Museum Sønderjylland_FO-red-1600px

Højer Mølle

Den hollandske mølle i Højer er den største trævindmølle i Nordeuropa. Den er bygget i 1857 og er beliggende midt i Højer by. Møllen har 7 lofter og er 22 meter høj. I dag er møllen et museum, hvor en stor del af indretningen er det originale. Møllen indeholder også en udstilling om livet i Marsken og en fin café, samt en lille butik.

Ved særlige lejligheder (fx mølledagen) bliver møllen taget i brug og møllerlauget kværner korn til mel.

Haven fra omkring 1900, foran Højer Mølle, er blevet genetableret med planter og indretning, som man har fundet i gamle tegninger og beskrivelser. Her kan man nyde sin kaffe i dejlige omgivelser.

Åben: april – oktober. Vinterlukket fra nov. – marts.

Højer Mølle – Museum Sønderjylland (msj.dk)

Tilgængelighed: Delvist. Der er adgang for kørestolsbrugere til møllerboligen samt udstillingen i ”Store Spiker”.

Ikke langt fra Møllen finder man Højer Vandtårn, som blev opført i 1934.

Det 20 meter høje vandtårn er beliggende på et af de højeste punkter i byen ca. 5 meter over havets overflade.  I dag kan man, via en ny 34 m lang vindeltrappe, gå fra bunden og op i den tidligere vandtank, hvorfra der nu er adgang til en udsigtsbalkon. Man kan gå hele vejen rundt om tårnet, og således få mulighed for at nyde udsigten til landskabet og Vadehavet. I klart vejr kan man tilmed se Øerne Sild og Rømø samt otte kirketårne, heraf de to syd for landegrænsen.

Højer Vandtårn – Din udsigt til marsk, vadehavet og Højer by (marsken.dk)

Tilgængelighed: Nej

 

 

 

Drøhses Hus også kendt som kniplingemuseet - @Musuem Sønderjylland
Drøhses Hus også kendt som kniplingemuseet - @Musuem Sønderjylland

Drøhses Hus – Kniplings museum  (lukket i hele 2023)

Drøhses hus er et fredet barokhus fra 1672, huset ligger midt i Tønders gågade med en imponerende indgangsportal. Huset blev opført som købmandsgård, og er opkaldt efter en boghandler der ejede huset i 1800-tallet. I dag er Drøhses Hus et museum, indrettet i vestslesvisk stil med Dielen* i stueetagen, karnapstue mod gaden og den fine stue mod haven. Det gamle køkken med ildsted er bevaret, og i kælderen findes en udstilling om arkitektur i Tønder, en by model og en samling af jernovne. I stueetagen vises kniplinger fra Tønders gyldne periode mellem 1600- og 1700-tallet.
* Sønderjysk ord for forstue i et hus eller en gård.

I tilknytning til huset findes der en have, anlagt med inspiration fra et 200 år gammelt kniplingsmønster fra museets samling. Haven er tegnet af landskabsarkitekt Niels Junggreen Have.

Drøhses hus – Museum Sønderjylland (msj.dk)

Tilgængelighed: Delvis. Kørestolsbrugere har mulighed for at se stueetagen, hvor der både er særudstillinger, butik og de smukke stuer.

Zeppelinmuseum

Luftskibsbasen i Tønder eller det officielle tyske navn, ”Fünfte Marine-Luftschiff-Detachement Tondern” har været Tysklands nordligste lufthavn til den Kaiserliche” Marines luftskibe.  Opgaverne har været opklaringstogter over Nordsøen og Skagerrak. Under 1. verdenskrig skete der tre store brint-eksplosionsbrande på basen med tab af fem zeppelinere, herunder de sidste to ved bombardementet den 19. juli 1918.
Basens tre luftskibshaller nedrivendes og området benyttedes indtil 2002 af Tønder Kaserne.

Zeppelin- & Garnisons Museum Tønder blev indviet den 8. maj 1999, og ligger i umiddelbar nærhed af det gamle baseområde. Museet rummer en stor samling af fotografier og genstande fra perioden. Bl.a. originale propeller fra de gigantiske luftskibe samt uniformer og våben.
Museets formål er at indsamle, bevare, udstille og formidle den militære historie i Tønder fra 1914 til 2002.

Åben: I weekenderne mellem kl. 10-15 i perioden maj til oktober eller for grupper efter aftale.
Tjek hjemmeside for evt. ændringer http://www.zeppelin-museum.dk/main.php?lang=dk

Tilgængelighed: Delvis; ikke første sal.

i toppen af Kunstmuseet - @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Museum Tønder

Tønder Museum blev oprettet i 1923 som kulturhistorisk museum for Vestsønderjylland, omtrentlig der hvor Tønderhus Slot lå engang. Museet blev indrettet i porthuset samt i en museumsfløj, tegnet af den lokale arkitekt Lauritz Thaysen.

Museet består af 3 dele:

  • Kulturhistorisk museum

Her finder man udstillinger af sølv, Tønderkniplinger, møbler, fajance og hollandske fliser, som er produceret eller importeret til området i forbindelse med den blomstrende søfart og handel, som egnen oplevede i 1700 og 1800-tallet. Om egnens renæssanceslotte Trøjborg og Grøngård samt om boligkulturen i 15-1600-tallet i form af kister, skabe og sandstensrelieffer fra Tønder slot. I den ældste del af museet – den gamle port bygning til Tønderhus fra 1500-tallet – kan man opleve Tønders bys gamle fængsler, der er bevaret, som de så ud i 1916.

Desuden er Danmarks Nationalsymboler ”guldhornene” udstillet på Tønders museum. Originalerne blev lavet ca. 400 e.Kr. og fundet i nærheden af Tønder ved Gallehus.

  • Kunstmuseum

Den moderne udstillingsbygning er fra 1999. Arkitekten er Niels Frithiof Truelsen, som er kendt for enkle og overskuelige rumforløb og raffineret brug af træ. I Tønder skabte han et 1.115 m2 stort udstillingsareal med 7,3 m til loftet og 220.000 fyrretræsklodser på gulvet.

Kunstmuseet viser skiftende udstillinger af moderne dansk og nordisk kunst fra det 20. og 21. århundrede af både kendte og mindre kendte kunstnere.

  • Vandtårnet

Vandtårnet er ca. 40 meter højt, og blev opført i 1902 under den daværende tyske administration af byen. Vandtårn og vandværk var i brug til 1980, hvor bedre pumpemetoder gjorde tårnet overflødigt – herefter stod det ubenyttet i 15 år. I 1995 blev vandtårnet renoveret og ombygget.

Der blev etableret en gallerigang mellem Tønder Kunstmuseum og Vandtårnet, således at tårnet nu er en del af museet. Tårnet er indrettet med i alt otte dæk. Der er elevator til 7. dæk, hvorfra man kan tage trappen op til panoramadækket. Herfra er der en storslået udsigt over Tøndermarsken og Tønder by. Tårnets syv underliggende dæk rummer en permanent udstilling med nogle af de bedste stole af den kendte møbelarkitekt Hans J. Wegners, som er vokset op i Tønder.

Tønder Museum tilbyder en række aktiviteter som strikkecafe, foredrag og ferieaktiviteter til børn og bidrager aktiv til et rigt kulturliv i byen.

Udover kunstmuseet kan du ved dit besøg også opleve en kombination af sønderjysk kunsthåndværk og kunstindustri på det kulturhistoriske museum, der er beliggende på samme adresse – din entrébillet gælder til begge museer.

Kunstmuseet i Tønder og det kulturhistoriske museum ligger på slotsbanken, hvor slottet Tønderhus lå frem til 1750. Du kan fra museets vartegn, Vandtårnet, se omridset af slottet Tønderhus i parken.

Frem til 1750 lå slottet Tønderhus på det, der i dag er Wegners plads. I dag står kun porthuset tilbage, og her finder du indgangen til Kulturhistorie Tønder og Kunstmuseet i Tønder.

Nolde Museum, Seebüll

Emil Nolde er i dag kendt for sine farvestrålende malerier og akvareller. Han er en af de største tyske ekspressionistiske malere.

Emil Nolde blev født i 1867, som Hans Emil Hansen i den sønderjyske landsby Nolde, 15 km øst for Tønder. Senere tog han navnet på sit fødested til sig. Dengang har området været tysk og med grænseflytningen i 1920, blev Nolde dansk statsborger og boede forskellige steder i og omkring Tønder og Seebüll, i perioder også på Als og i Berlin. Fra 1916 til 1926 boede parret i Ubjerg ved Tønder og i 1926 flyttede de til Søbøl (på tysk Seebüll) i NordfrislandSydslesvig syd for den danske grænse.

Villaen i det sydslesvigske Søbøl (Seebüll) blev i 1957 omdannet efter Ada og Emil Noldes ønske til et museum udelukkende for hans kunst. Ved museet blev der anlagt en overdådig farvestrålende blomsterhave. Desuden findes der en fin café.

Tilgængelighed: Delvis – Forrummet med Noldes malerier, akvareller og tegninger samt haven er tilgængelig, det historiske Noldehus råder over kørestolsvenlig adgang.

@Museet Holmen

Museum Holmen

Museum Holmens bygning er oprindelig en slægtsgård fra slutningen af 1700-tallet. Dengang fungerede den som landbrug, kro og gæstgiveri, men i 1971 blev gården lavet om til et udstillingssted for billedkunst. På Holmen bliver der præsenteret små, unikke højdepunkter inden for kunst og kultur med fokus på samtidskunst. Sammen med Løgumkloster kirke og Klokkespillet går museet op i en højere enhed mellem livstydning, modernitet og kristendom. Holmen har dannet ramme om en række udstillinger med såvel nationale som internationale kunstnere, eksempelvis John Lennon, Maja Lisa Engelhardt, Peter Brandes, Günther Grass, H.M. Dronning Margrethe II og mange flere.

Tilgængelighed: Delvis

 

Find mere
læsestof her

da_DKDansk