Dette er et oplæg skrevet af Visit Rømø & Tønder.

Sønderjysk kaffebord – En tradition skabt i Sønderjylland.

I Sønderjylland kan du opleve den gamle tradition, vi kender som Sønderjysk kaffebord.

Indholdsfortegnelse

Læsetid: 3 minutter

Sønderjysk kaffebord og traditionen.

Sønderjysk kaffebord er en tradition der stammer fra 1800-tallet, da Sønderjylland var under det preussiske styre. Dengang ville de tyske myndigheder ikke give alkoholbevilling til de sønderjyske forsamlingshuse og kroer, men kaffe og bage ingredienser var billige og nemme at komme til, og sådan blev det sønderjyske kagebageri en ny disciplin.

Samtidig var det også forbudt, at holde møder for de dansksindede, men det var ikke forbudt at afholde arrangementer med kaffe og kage. Stille og roligt blev konceptet sønderjysk kaffebord et smuthul for sønderjyderne, hvor de kunne mødes lovligt.

En tradition er skabt

I dag er sønderjysk kaffebord ikke længere en erstatning for øl og spiritus, eller en god undskyldning for at mødes med ligesindede. Den sønderjyske kage tradition er blevet til en madoplevelse, som kan opleves enkelte steder i det sønderjyske.

Her kan du på udvalgte datoer opleve sønderjysk kaffebord:

  • Hohenwarte i Højer
  • Poppelgården på Rømø
  • Hotel Kommandørgården Rømø
  • Marsk Camp Restaurant, Skærbæk
  • Ballum Slusekro
  • Klægager, Ballum
  • Café Herskabsstalden, Schackenborg
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

Det moderne sønderjyske kaffebord.

Det oprindelige antal kager som beskrevet i traditionens fortælling, byder dig på 21 forskellige kager. 7 bløde, 7 hårde og 7 tørre kager. Selvom traditionen siger 21 kager, så har spisestederne i dag ofte nedsat mængden af forskellige kager.

De fleste steder vil man opleve 14 kager, da meget få kan få plads til 21 kager bare en eftermiddag. Der findes dog også steder, hvor de har valgt at forøge antallet af kager, og man kan opleve en overdådig buffet af hele 29 kager.

Grundidéen er fortsat, at man skal smage tørre, bløde og hårde kager.

 

Vores bedste tips til en god oplevelse

Spis dig godt mæt dagen inden, så der er god plads dagen derpå. Spis gerne en let morgenmad, for vi er sikre på, at der bliver mangel på plads, når du først er kommet igennem de første kager.
Rækkefølgen på hvordan man spiser dem har også en betydning, men ofte vil værten beskrive, hvad der bliver serveret, og hvordan man bør spise dem.
Først vil man blive budt “stopkagerne” – de tørre som fungerer som en god bund eller et fundament i maven, så man ikke spiser for meget af de næste.
Derefter vil man gå videre til de bløde, som er betegnelsen for kager med flødeskum. Til sidst venter de hårde kager, som ofte er småkager og dermed en mindre kage.

De fleste drikker kaffe til kagerne, kan man ikke lide kaffe, er the eller vand et godt bud. Sodavand kan ofte være med til at fylde mere i maven, så man kan spise mindre kage.

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

Sønderjysk kaffebord kan man finde på forskellige kroer og spisesteder, f.eks. kan man prøve det hos: Ballum Slusekro, Hohenwarte og Klægager.

Sønderjysk kaffebord kan opleves hele året rundt, men det er mest udbredt i sommer halvåret. Sådanne arrangementer afholdes ikke hver dag, så planlæg og bestil bord.

Traditionen siger 21 kager, 7 tørre, 7 bløde og 7 hårde.
Alt efter hvor man tager hen for at opleve det moderne kaffebord kan udvalget variere i alt imellem 12 og 30+ kager.

da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.