Dette er et oplæg skrevet af Visit Rømø & Tønder.

16 Seværdigheder på Rømø: Oplev Øens Bedste Attraktioner

Indholdsfortegnelse

I dette indlæg kan du læse om de mest populære seværdigheder, der er at finde på Rømø. Tag familien i hånden og kom ud og oplev Rømøs unikke natur, samt de seværdigheder Øen gemmer på.
Læsetid: 7 minutter

RØMØ DÆMNINGEN

På vej til Rømø skal du over den godt 9 km. lange dæmning, den giver det første indtryk af Vadehavet. Her befinder du dig faktisk midt i Vadehavet, uden at fuglene ænser dig. Kør ind på en vigeplads og oplev flokkene af ryler, ænder, gæs og af og til havørne på jagt.

Langs dæmningen ses også grøblerender, disse kan minde om en pløjemark. De opfyldes af det tilførte aflejring som tidevandet bringer ind, og er med til at stabilisere dæmningen.

Dæmningen blev bygget færdig i 1948, før den tid sejlede man til Kongsmark, hvorfra der var en hestetrukket sporvogn til Lakolk.

LAKOLK STRAND

Besøg én af Europas bredeste sandstrande som ligger på Lakolk. Her er det muligt at køre helt ned til vandkanten, som byder på super bademuligheder.

Hvis man holder til højre, når man kører ned på stranden, er det muligt at surfe på de store eller små vesterhavsbølger.

Stranden er desuden et eldorado for drageentusiaster. De kommer i tusindtal, især den første weekend i september, hvor der på Rømø afholdes én af de største dragefestivaler i Europa.

Tilgængelighed: Ja i bil – der er ikke anlagt specielle stier m.m. men bilen må tages med helt til vandkanten.

HVALBENSHEGNET VED JUVRE

I årene mellem ca. 1660 og 1860 deltog en stor del af Rømøs mandlige beboere i hvalfangsten i Ishavet mellem Spitsbergen og Østgrønland. Især i slutningen af det attende århundrede, var der mange hvalfangere på Rømø, og en del af dem havde ledende poster på skibene, bl.a. som kommandører (kaptajner), styrmænd og harpunerer. 

Sommetider havde hvalfangerskibene kæbebenene af de fangede hvaler med hjem. På de træfattige øer blev knoglerne anvendt som en slags erstatning for træ. De blev bl.a. brugt til havehegn, disse er dog nu alle forsvundet, lige på nær Hvalbenshegnet ved Juvre på Rømø, der er det eneste bevarede Hvalbenshegn på de nordfrisiske øer. Det historiske havehegn er et helt unikt og specielt syn og et must-see, når du besøger Rømø.

Tilgængelighed: Delvis. (Underlag er grus, men hegnet kan ses fra bilen)

Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet ved Rømø er en betagende naturoase beliggende i det vestlige Danmark. Parken omfatter det største tidevandsområde i Europa og byder på enestående landskaber og unik biodiversitet. Det flade, mudrede terræn bliver hjemsted for millioner af trækfugle, der raster her under deres imponerende rejser. De store vidder af sand og mudderflader skaber et ideelt levested for sjældne dyre- og plantearter. Nationalparken byder også på muligheder for at opleve fænomenet “Sort Sol”, hvor enorme stæreflokke skaber imponerende formationer på himlen. Nationalpark Vadehavet ved Rømø er en enestående destination for naturelskere og fugleentusiaster.

På den nordlige del af Rømø, ved Juvre kan man køre helt ud til diget, hvor man det sidste stykke kan opleve Vaden der møder kysten.

Tilgængelighed: Delvis. (Underlag er grus, men Vaden kan ses fra toppen af diget, som er mulig at besøge med kørestol.)

MILITÆRT ØVELSESOMRÅDE

På det nordlige Rømø ligger Juvre Sand, der dækker et 20 km² stort område. Det er et militært øvelsesområde, som har været brugt af forsvaret siden 1954. Nu bruges det især til at uddanne hærens piloter, der med fly angriber attrapper af kampvogne, fly og militære køretøjer. Når der er øvelse hejses signalkuglerne, og der tændes et hvidt blinkende lys i toppen af kontroltårnet. Der er permanent adgangsforbud i det militære øvelsesområde, men det er tilladt at overvære øvelserne fra udsigtsplatformen ved p-pladsen. Vær dog opmærksom på, at der i skydeterrænet bruges laserlys, der kan give øjenskader, hvorfor brug af kikkert frarådes. 

Tilgængelighed: Nej (dog er det muligt at komme til p-pladsen nedenfor udkigsplatformen)

BUNKERS I TVISMARK PLANTAGE

Mellem Rømødæmningen og Lakolk strand ligger Tvismark Plantage, det er et område på ca. 1,5 km² med fyrskov, hede og klitter. Tvismark Plantage huser ca. 15 af de 50 tilbageværende bunkere på Rømø, der stammer fra den tyske besættelse i 1940-1945. Omkring “Mammutbunkeren” havde tyskerne én af de største radar-stillinger. Det var umuligt at sprænge bunkerne væk efter krigen, og i stedet blev de mere eller mindre begravet i sand. De fleste bunkere er låst af, men det er muligt at komme på en guidet bunkertur. Her får man lov at komme med ind i nogle af bunkerne og endda ud gennem en nødudgang. Guidede ture kan eksempelvis bookes hos Naturcenter Tønnisgård.

TØNNISGÅRD NATURCENTER

Året rundt tilbyder Tønnisgård Naturcenter mange forskellige sjove og spændende ture for alle aldrer. Der er et hav af aktiviteter og oplevelser, alt lige fra guidede bunkersture til østersture i Vadehavet.

Tønnisgård huser desuden en udstilling om naturen mellem “Vadehav og Vesterhav”.

Dertil kan man i den gamle kommandørgård få svar på Rømøs dannelse. Hvordan rav opstår, hvem der er strandengens hemmelige beboere, se film om Nationalpark Vadehavet og meget mere.

De har også en butik med ravsmykker, krus, bestemmelsesark, plakater, østersknive og mange andre ting.

Tilgængelighed: Ja. 
Det er også muligt at deltage i nogle af deres aktiviteter, forhør nærmere hos Tønnisgård.

SPIDSBJERG

Rømøs smukkeste udsigt får du fra Spidsbjerg i Kirkeby Plantage. For at komme til  Spidsbjerg, skal du på en tur gennem lyngen og bestige de 50 træ-trappetrin, for at nå til Rømøs højeste og smukkeste punkt. 

Fra den 19 meter høje bakke kan man mod vest tage et kig til havet. Mod syd er der udsigt til Havneby, færgen og den tyske ø, Sild. Mod nord kigger man hen over Kirkeby Plantage til Rømø-dæmningen og i klart vejr skimtes Esbjerg i horisonten.

 (Kilde: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/roemoe/sevaerdigheder/#spidsbjerg )

Det er IKKE muligt at køre i bil helt op til Spidsbjerg, de sidste 2 km. skal tages på cykel eller til fods.

Kommer man i bil kan man parkere på p-pladsen ved Kirkeby plantage eller ved kirken. 

Tilgængelighed: Nej

RØMØ BRANDSTATION

Brandstationen i Kirkeby var før i tiden redningsstation, og er Rømøs eneste oprindelige redningsstation. Den blev opført i 1887, hvor skibsfart endnu var den væsentligste levevej på Rømø.

Redningsstationen er opført lige syd for Rømø Kirke, så langt mod øst på øen at den var placeret i sikkerhed for stormfloder. Men samtidig lå stationen placeret, så det var muligt at bugsere redningsbåden relativt hurtigt under storme. Fra tårnet på taget kunne redderne holde øje med eventuelle nødstedte skibe.

Redningsstationen blev i 1968 overtaget af Rømøs Frivillige Brandværn. Det frivillige værn opstod efter flere storbrande i 1950’erne og 1960’erne, hvorefter øboerne ønskede større tryghed – og derfor blev redningsstationen omdannet til brandstation. Det er muligt at se den udefra.

Tilgængelighed: Ja 

SØNDERSTRAND

Den for mange oversete Sønderstrand, som med sine op til 4 km. bredde, er legeplads for både børn og voksne.
På stranden er det tilladt at køre strandsejlads for de 3-hjulede køretøjer, der drives af vinden.

Den nordlige del af Sønderstrand er afsat til kitebuggies, disse styres med fødderne, mens armene holder fast i dragen, der driver køretøjet fremad.

Den sydlige del af stranden er afsat til almindelige strandsejlere, blokarts, der har sejl og styr og er forholdsvis nemme at køre.
Rømø giver – som ét af få steder i Danmark – mulighed for at køre udstyret direkte nede på stranden. Der er stadig rigeligt med plads til dem, der hellere vil kigge på, bade, solbade eller gå en tur i klitterne.

Lige som ved Lakolk Strand, er det tilladt for biler at køre helt ud til havet.
Man skal dog være opmærksom på tidevandet.

Tilgængelighed: Ja – i bil. (der er ikke anlagt stier til kørestole)

LAKOLK BUTIKSCENTER

Lakolk Butikscenter er en oplevelse i sig selv og hele miljøet emmer af hygge og ferie.
Du kan købe et hav af souvenirs i én af de mange butikker. Eller er du til fantastiske tilbud på sportsoutfit, så er der også gode muligheder for det på butikstorvet. 

Trænger garderoben til et pift, eller skal du have nye sko, så kan du finde det i én af tøjbutikkerne.

Der også rig mulighed for at købe en lækker is eller noget at spise i en af Lakolks populære caféer.

Sommeren igennem er der ligeledes gode oplevelser og aktiviteter for børnene. De kan hoppe sig trætte på Vesthops hoppepuder og trampoliner, eller køre Segway på den anlagte bane, eller med guide rundt i området.

Tilgængelighed: Ja (dog er nogle butikker lidt trange) Der er flere, både små og store, handicap p-pladser samt offentligt handicap toilet.

PÅ TUR MED RØMØ-SILD FÆRGEN

Skal der lidt ekstra oplevelse til på din Rømø-ferie, kan man fra Havneby tage færgen til den tyske Ø Sild (på tysk Sylt).

Fra færgen kan man se Vadehavet på den ene side og Nordsøen på den anden, hvilket gør naturen helt unik og speciel. Lad roen sænke sig over dig, tag et lille hvil eller nyd den smukke udsigt ud over havet, fastlandet og øerne – Rømø og Sild.

På Sild finder man mange muligheder for oplevelser og aktiviteter – her findes alt lige fra eksklusiv shopping og luksuriøs spise, til unik natur og en fascinerende historie.

Husk pas da du forlader Danmark, også selvom du ikke planlægger at stå af på Sild.

Tilgængelighed: Der er elevator fra bildæk til salon, og rampe hvis man kommer uden bil. Gangbesværede personer og kørestolsbrugere bedes give besked allerede ved billetkontoret, så vil det være muligt at parkere bilen direkte ved elevatoren på bildækket og dermed få de bedst mulige adgangsforhold.
Der er handicaptoiletter i begge havne samt på færgen.

MUSEET KOMMANDØRGÅRDEN

Gå ikke glip af Rømøs gamle Kommandørgård, der blev bygget i år 1746 under Rømøs storhedstid med hvalfangst.

Gården ligger med en fremragende udsigt over Vadehavet, og rummer usædvanligt gode eksempler på 1700-tallets detaljerede malerhåndværk og snedkerarbejde. 

I laden kommer man helt tæt på et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der strandede på Rømø i 1996. Den giver et godt indtryk af, hvilke store dyr og naturkræfter datidens kaptajner kæmpede med i det nordlige Ishav.

Tilgængelighed: Begrænset adgang for kørestolsbrugere til selve museet. Der er let adgang til hvalskelettet samt Rømø Lokalmuseums særudstilling i gårdens lade.

SKOVLEGEPLADS

Skovlegepladsen i Kirkeby Plantage på Rømø blev indviet i 2016. Det er en legeplads der bygger på natur og et hav af oplevelser, for børn og barnlige sjæle.

Skulle du få lyst til at besøge skovlegepladsen, skal du blot følge skiltene fra den nordligste parkeringsplads i Kirkeby Plantage på Rømø.

Tilgængelighed: Nej

HAVNEBY

To bjergede kanoner fra tiden under Trediveårskrigen erindrer i dag, om det søslag der fandt sted mellem danske og hollandsk-svenske skibe d. 1. juli 1644.
De to gamle forladekanoner eksisterer endnu den dag i dag, og er placeret på en klit øst for Havneby Kro.

I det 19. århundrede havde den danske regering planer om at bygge en eksporthavn med dæmning til fastlandet ved Listerdyb. Men efter 2. Slesvigske Krig i 1864 tilgik Rømø Tyskland, og den danske regering måtte derfor opgive planerne. I stedet blev havnen i 1869 bygget i Esbjerg.

Men i 1964 fik byen sin havn, og herfra bliver der i dag bl.a. fisket rejer og muslinger. Fra havnen i Havneby er der ligeledes forbindelse med Rømø-Sild færgen, der dagligt sejler mellem Havneby på Rømø og List på Sild.

Byen byder på forskellige restauranter/cafeer, bl.a. en fiskerestaurant og en traditionskro med overnatning samt et shopping område med forskellige butikker.

Tilgængelighed: Ja. (der kan være enkelte steder som ikke er fremkommelige)

Find mere
læsestof her

da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.