Historien om Rømø

Tidligere og siden 1500-tallet var Rømø et fiskerleje og har også været ladeplads. Da fiskeriet gik tilbage i 1600-tallet, slog nogle sig på skibsfart. Mange fik arbejde som “kommandører” (kaptajner) på hvalfangerskibe og tjente godt ved det, hvilket ses på kvaliteten af de ældre huse på øen.

Øens sydlige del har også haft speciel status som kongelig enklave.

I det 16. århundrede fik søfarten stor betydning på øen. For en kort tid overtog øen funktionen som havn for Ribe, efter at det var umulig for større skibe at komme ind i havnen.

Omkring 1720 tiltog hvalfangsten på Svalbard, og øerne Før, Sild og Rømø udrustede skibe til hval- og sælfangst (robbefangst). Desuden bemandede man københavnske og andre selskabers skibe med mandskab og førere, såkaldte kommandører. Næst efter Før leverede Røm det største antal kommandører til Hamburgs hvalfangerflåde. Mange havde også kommandoen på hollandske og danske skibe, og en overgang fandtes der 40 kommandører ud af en befolkning på omkring 1.600. Da de gerne tog en del af mandskabet med hjemmefra, tog næsten alle mandlige indbyggere fra 10-12-årsalderen hvert år i februar af sted med smakkerne til Hamburg eller Amsterdam for at gå om bord i hvalfangerskibene. [3]

Under den tyske besættelse var der endnu ingen dæmning til fastlandet. En allieret invasion ville være besværlig på øen, og Værnemagten udbyggede derfor kun forsvaret sparsomt på Rømø. I alt blev der opført ca. 52 bunkers på øen. De almindelige bunkers på øenblev bygget og indrettet til brug med opvarmning, elektrisk lys, friskluftsforsyning, køjer m.m. De blev brugt fra 1943 til 1945.

Rømø som turistmål

Sand, strand og vand og masser af ferieoplevelser for både store og små i en fantastisk natur. Det er ferieøen i en nøddeskal.

Strandene på Rømø hører til Europas allerbedste med masser af plads og en børnevenlig og stenfri sandstrand, så langt øjet rækker.

Øen er en del af Nationalpark Vadehavet og dermed optaget på UNESCO’s Verdensarvliste. Det borger for naturoplevelser i særklasse – også for dem, der vil cykle, vandre, spille golf, ride, sætte drager op eller dyrke vindsport.

Strandene på Rømø

Dyp tæerne i vandet eller gå all-in og tag en dukkert i det store Vesterhav, der allerede eksisterede for 350 millioner år siden.

Strandene langs Vesterhavet er velbesøgt af mennesker fra nær og fjern på grund af deres flotte og særegnede natur og ikke mindst de badevenlige strande.

Slå jer løs på Sønderstrand – et paradis for blokarts og kitesurfere. Eller tag med hest og galopér i vandkanten mens solen går ned – en helt enestående oplevelse.

Strandene på øener et eldorado for windsurfere og drageentusiaster – ikke mindst den første weekend i september, hvor Rømø Dragefestival afvikles.

Overnatning på Rømø

Oplevelser & events på Rømø

[wdi_feed id=”4″]