Dette er et oplæg skrevet af Visit Rømø & Tønder.

Vadehavslam, en lokal specialitet produceret i Vadehavet

Vadehavslam er en lokal specialitet som kan smages udvalgte steder i vadehavsområdet.

Indholdsfortegnelse

Læsetid: 3 minutter

Hvad er Vadehavslam?

Vadehavslam er helt fundamentalt et lam som har græsset i vadehavsområdet, disse lam vil man blandt andet kunne se når man kører over Rømø dæmningen, eller man befinder sig i vadehavsområdet tæt på kysten. Fårene og lammene går ofte på den side af diget hvor Vadehavet er, da disse områder ikke kan bruges til afgrøder eller andre dyr som er større og tungere.

De små lam græsser på de tørre sletter, hvor de mange forskellige urter og specielle græssorter gror i det saltede vand. Det saltede vand gør, at planterne får en saltholdig sammensætning, som spises af lammene.

Vadehavslam der græsser nær diget - @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
Vadehavslam der græsser nær diget - @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Den unikke smag

Fordi lammene spiser af de saltede urter og græsser, får lammekødet en helt særlig krydret smag på grund af den saltholdige føde. Det ikke kun det saltede vand der gør at lammene har en kvalitetsrig smag, faktisk er der flere faktorer der spiller ind.

Vadehavet kan til tider være et hårdt miljø at bo i som lam, derfor kræver det at lammene får en del mere at spise, samt mere opmærksomhed fra deres mor. Dette er en egenskab som de forskellige racer af lam i Vadehavet har tilegnet sig, som resulterer i at lammet har mere muskelmasse og mindre fedt.

Dyrevelfærd i top

Noget man kan være sikker på når man spiser vadehavslam, er at lammene har haft et godt liv. Lammene har haft enorme vidder at boltre sig på, hvilket betyder rigeligt af stimulering og tilstrækkelig med mad til alle dyrene.

Vadehavslammene bliver opdrættet af familier, som gennem mange generationer har levet i vadehavsområdet, og derved mange års erfaring i at opdrætte på den mest effektive og dyrevenlige måde.

Marsken på den sydlige side af diget - @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder.
Marsken på den sydlige side af diget - @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder.

Uenighed blandt de lokale

Som altid vil der være en naturlig konflikt når der findes mange leverandører af samme produkt. Dette er også tilfældet i Vadehavsområdet, hvor man ofte kan høre forskellige meninger om, hvorvidt et lam er et ægte Vadehavslam.

En god idé er at spørge, til den mad der bliver serveret, når man bestiller Vadehavslam. Ofte kan man få en god historie af kokken, eksempelvis hvor lammet kommer fra og hvorfor det lige er derfra kokken har købt.

Her kan du opleve Vadehavslam.

Vadehavslammet kan du få forskellige steder i området omkring Vadehavet, f.eks. kan du købe kød direkte fra producenterne, eller ved Rømø slagteren som laver forskellige tilberedninger af lammet.

På nogle udvalgte restauranter kan du være heldig at Vadehavslam er på menukortet, når der er sæson for slagtning, hvilket ligger omkring september – november.

Vi kan anbefale at undersøge disse spisesteder, om de har lam på menuen i netop den periode hvor du er på besøg i vadehavsområdet:

Lammekølle hos Rømø Slagteren. - @Rømø slagteren
Lammekølle hos Rømø Slagteren. - @Rømø slagteren
da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.