ØstersSafari: En unik kystoplevelse i Danmark

En Østerssafari er en unik oplevelse, hvor man kan tage ud på vaden og plukke østers til at tage med hjem eller tilberede direkte på stranden.
Læsetid: 4 minutter
Østerssafari ud fra Juvre, Rømø - @Colin J. Seymour

Hvad er en Østerssafari?

Når du deltager i en østerssafari, er der nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det vigtigt at huske, at du befinder dig i Vadehavet, og at vejret hurtigt kan ændre sig. Det er derfor en god idé at klæde sig varmt på og medbringe tøj, der kan modstå vand og vind.

Hvad gør Østerssafari så populær på Rømø?

Først og fremmest er det en unik mulighed for at komme ud i naturen og opleve den smukke Nationalpark Vadehavet. Samtidig får du mulighed for at lære om østersens rolle i økosystemet og hvordan østersfiskeri foregår. Og selvfølgelig er der også den fantastiske smagsoplevelse af de friske østers, som gør Østerssafari til en uforglemmelig oplevelse.

Hvad skal man være opmærksom på, når man tager på Østerssafari

Når man deltager i en Østerssafari, er der nogle vigtige ting, man skal være opmærksom på. For det første er det vigtigt at huske, at man befinder sig i Vadehavet, og at vejrforholdene hurtigt kan ændre sig. Derfor er det en god idé at klæde sig varmt på, og medbringe tøj der kan tåle vand og vind.

Derudover er det også vigtigt at følge guidens anvisninger og tage hensyn til naturen under turen. 

Man skal også være opmærksom på, at det kan være en fysisk krævende aktivitet at plukke østers, især hvis man ikke er vant til at vandre eller være fysisk aktiv. Det kan derfor være en god idé at undersøge, om turen passer til ens fysiske formåen, inden man deltager. Man skal være forberedt på at gåturen i Vadehavet kan være krævende da mudderet/havbunden kan være svær at gå i.

Endelig er det også en god idé at undersøge, hvilken type Østerssafari man deltager i, da der kan være forskel på, hvad der tilbydes og hvordan turen foregår. Nogle Østerssafari inkluderer eksempelvis også et efterfølgende udendørs event, hvor man tilbereder østers.

Østersguide fra Tønnisgaard - @Colin J. Seymour
Tilberedt østers fra en østerssafari- @Colin J. Seymour

Hvornår kan man tage på Østerssafari?

Østerssafari er typisk tilgængeligt fra efteråret til foråret, da det er i denne periode, man kan spise østers. Sæsonen varierer dog afhængigt af vejret og de lokale forhold, så det er en god idé at undersøge de aktuelle forhold, før man planlægger at tage på Østerssafari.

Generelt set er det en god idé at tage på Østerssafari, når vandtemperaturen er faldet til under 10 grader, da østersene på dette tidspunkt ikke har farlige mængder bakterier på sig. Man kan typisk tage på Østerssafari fra september til april, men det kan variere afhængigt af den konkrete sæson. Læs mere omkring vira på østers her.

Det er også vigtigt at undersøge hvilke dage og tidspunkter Østerssafari kan bookes, da der er begrænsninger på grund af tidevandet, og i nogle tilfælde også vejret ved Vadehavet. Det er derfor en god idé at planlægge sin tur i god tid og undersøge de lokale forhold og anbefalinger fra guiderne.

Alt i alt er Østerssafari en unik oplevelse, der kan nydes i den kølige periode af året, og det er en god idé at undersøge de lokale forhold, inden man planlægger sin tur eller overlade det til en guide på en betalt tur.

Østerssafari ud fra Juvre, Rømø - @Colin J. Seymour

En Østerssafari er en tur på vaden, hvor man plukker østers. Det er en populær aktivitet i mange kystområder såsom Rømø og kysten nær Højer, hvor østers er en del af den lokale kultur og gastronomi.

Østers kan plukkes på flere forskellige måder, men typisk bruger man en tang eller en østerskniv til at løsne østersen og fjerne den fra havbunden. Det kræver lidt øvelse og tålmodighed at åbne østersen, men guiderne vil normalt give en grundig introduktion til teknikken.

Østers skal være levende og friske for at være spiselige. Når man plukker en østers, kan man kontrollere dens friskhed ved at se på dens lukkemuskel. Hvis musklen trækker sig sammen, når man trykker på østersen, er den frisk og spiselig. Østersen skal lugte frisk når man åbner den.

Ja det er sikkert at spise østers, hvis de er friske og opbevares korrekt. Det er dog vigtigt at huske på, at østers kan indeholde bakterier og vira, så man bør altid være opmærksom på hygiejnen og følge anbefalingerne fra guiderne.

Læs mere her.

Det kan variere afhængigt af destinationen og vejret, men typisk anbefales det at medbringe varmt tøj og gummistøvler. Det kan også være en god idé at medbringe en vandtæt taske til personlige ejendele og en vandflaske, samt en spand eller pose til at bære de østers man samler.

Nej, det er ikke nødvendigt at have erfaring med østers for at deltage i en Østerssafari. Guiderne vil give en grundig introduktion til teknikken og sikkerhedsprocedurerne, så alle kan deltage og nyde oplevelsen.

da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.