Vadehavsøsters i Nationalpark Vadehavet – en unik smagsoplevelse

I Nationalpark Vadehavet kan du plukke dine egne østers direkte fra østersbankerne.
Læsetid: 3 minutter

Østers i Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet rummer helt uventede og overvældende oplevelser, og der er mange måder at opleve verdens vigtigste tidevandszone, Nationalpark Vadehavet og UNESCOs Verdensnaturarv på. Ønsker du at få alle sanser stimuleret, så er en østerstur den ultimative oplevelse. Du kommer helt tæt på, når vi blot få hundrede meter ude på vaden finder østersbankerne, hvor du kan plukke masser af østers – verdens frækkeste råvare.

Østerstur ud fra Juvre @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
Østerstur ud fra Juvre @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Psst…. Vidste du?

Vadehavsøstersen er en invasiv art, hvilket betyder at den altså ikke naturligt har levet i Vadehavet hele sit liv.

Faktisk blev den østersart som i dag kan plukkes ud fra Rømø og langs kysten, nemlig Stillehavsøstersen, importeret fra Japan i 1900-tallet.

Forinden Stillehavsøstersen levede den Europæiske-østers i stor bestand, men blev næsten helt udryddet af en sygdom og andre forhold i havet. I dag kan man dog stadigvæk være heldig at støde på en Europæisk-østers, men slet ikke i det antal som Stillehavsøstersen befinder sig i.

Du kan plukke Vadehavsøsters på den nordøstlige og sydøstlige side af Rømø. Samt findes der mange østers ud fra Hjerpsted/Højer. 
De er ofte samlet i store grupper også kaldet østersbanker.

Østers sæsonen starter ofte fra oktober til slut april. Østers kan nemlig først spises, når vandtemperaturen er tilpas kold, så der ikke findes giftige alger i dem.  En gammel regel siger at måneder med r i sig, er østers måneder, men ofte kan september og april være varme, og derfor ikke egnet til at plukke østers. 

I Vadehavet rundt omkring Rømø og op langs kysten til Esbjerg, kan du finde rigtig mange østers af arten Stillehavsøsters (Crassostrea gigas).

Dette skyldes at man i 1900-tallet begyndte at importere østers fra Japan til Europa, da den oprindelig europæiske østers var begyndt at uddø pga. sygdom.

Når tidevandet er lavt nok, dukker østersbankerne frem af Vadehavet. Østersbankerne kan du finde blot få hundrede meter ud fra kysten.

Når du har fundet en østersbanke, skal du finde de østers, som har lagt mindst tid over vandet, så de bakterier der evt. kunne ligge, er blevet skyllet væk af havvandet.

Husk at tidevandet påvirkes af vejr og vind, så vandstanden kan afvige i forhold til den forudsagte prognose.

Vi anbefaler at tage med en guide, hvis man ikke har prøvet det før.

Østerstur
Østerstur ud fra Juvre @Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Hvornår er der østerssæson?

I de kolde måneder fra september/oktober og frem til april måned, kan du selv samle østers, du må tage dem med hjem og nyde dem derhjemme, eller nyde dem ude i den friske luft. Østers kan spises på mange måder, faktisk er det næsten kun fantasien der sætter grænser for hvordan du kan tilberede en østers. Et godt tip er at drikke vin eller kold øl til østers.

Find mere
læsestof her

nn_NONorsk nynorsk

Søg her..

Udvalgte aktiviteter

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.