Find dine østers
Som en god regel kan man altid finde Vadehavsøsters i næsten hele vadehavsområdet. De er i stort overtal, og man kan næsten ikke undgå at få øje på. Det kræver ingen tilladelse at samle dem, du skal blot bruge det rigtige overtøj, handsker, gummistøvler, en spand og en østerskniv til at åbne dem.
Tag enten til det sydlige Rømø, til Havneby, og gå ud i vadehavet, hvor der er oseaner af østers at finde og samle. Du kan også tage mod den nordlige del af Rømø, og gå ud på den østvendte side af øen, hvor du ligeledes kan finde og samle de friske østers.
Selvom vi for det til at lyde let, så kan det nu være rart at have nogen med, der ved præcis hvor østersbankerne er, samt at vejlede i hvilke østers der gode at plukke, hvordan man skal åbne dem, og hvornår det er sikkert at gå ud i forhold til ebbe/lavvande.
Sådan åbner du din østers
- Fold et viskestykke på et fast underlag
- Læg østersen med den flade side opad, fold noget af viskestykket ovenpå østersen så du ikke skære dig.
- Brug nu din venstre hånd til at holde ovenpå østersen, imens du bruger din højre hånd til at stikke en kniv ind imellem de to skaller.
- Vrid nu frem og tilbage indtil østersen åbnes
- Brug kniven til at skære rundt i kanten af musklen så den frigøres fra skallen.
- hæld vandet fra og fjern løse skaller.
- Bon apetit!
Psst…. Du kunne også købe dig et østersåbningssæt – Det gør vi nemlig selv.
Østerssæsonen er fra efterår til foråret . Bestil nu, der er begrænset ture ledige.
Tilbered din østers
Rå østers
Østersen kan spises på mange måder, men ønsker du den mest intime smagsoplevelse, så skal man smage østersen helt rå.
Når du har åbnet østersen og fjernet alle skaller der er blevet gjort løse af åbningsprocessen så hælder du vandet fra og tilsætter evt. lidt citronsaft, tabasco eller friskkværnet peber.
Marinerede østers
Østersen fiskes op af skallen og marineres i en lage af olie og eddike, evt. tilsat rå løg. Østersen kan marineres i flere timer, men kan også fiskes op af lagen og serveres efter få minutter. Østersen serveres i den originale skal med lidt af marinaden.
Nyd gerne en kold øl eller lidt vin til retten.
Gratinerede østers
Den løsnede østers forbliver i sin skal hvor alt vandet er drænet. Østersen tilsættes ost eller rasp. Hvis man ønsker det, så kan man tilsætte nogle bacontern eller skinke.
Østersen bliver derefter gratineret på en grill eller i en ovn i 4-6 minutter indtil overfladen er letter gylden.