Sådan spiser du østers

Østersen er igennem de seneste år blevet en anerkendt delikatesse og, vi vil gerne lære dig at spise dem.
Læsetid: 2 minutter

Find dine østers

Som en god regel kan man altid finde Vadehavsøsters i næsten hele vadehavsområdet. De er i stort overtal, og man kan næsten ikke undgå at få øje på. Det kræver ingen tilladelse at samle dem, du skal blot bruge det rigtige overtøj, handsker, gummistøvler, en spand og en østerskniv til at åbne dem.

Tag enten til det sydlige Rømø, til Havneby, og gå ud i vadehavet, hvor der er oseaner af østers at finde og samle. Du kan også tage mod den nordlige del af Rømø, og gå ud på den østvendte side af øen, hvor du ligeledes kan finde og samle de friske østers.

Selvom vi for det til at lyde let, så kan det nu være rart at have nogen med, der ved præcis hvor østersbankerne er, samt at vejlede i hvilke østers der gode at plukke, hvordan man skal åbne dem, og hvornår det er sikkert at gå ud i forhold til ebbe/lavvande.

Book din tur allerede her…

Sådan åbner du din østers

  1. Fold et viskestykke på et fast underlag
  2. Læg østersen med den flade side opad, fold noget af viskestykket ovenpå østersen så du ikke skære dig.
  3. Brug nu din venstre hånd til at holde ovenpå østersen, imens du bruger din højre hånd til at stikke en kniv ind imellem de to skaller.
  4. Vrid nu frem og tilbage indtil østersen åbnes
  5. Brug kniven til at skære rundt i kanten af musklen så den frigøres fra skallen.
  6. hæld vandet fra og fjern løse skaller.
  7. Bon apetit!

Psst…. Du kunne også købe dig et østersåbningssæt – Det gør vi nemlig selv.

Tag med en guidet østerstur

Østerssæsonen er fra efterår til foråret . Bestil nu, der er begrænset ture ledige.

Tilbered din østers

Rå østers

Østersen kan spises på mange måder, men ønsker du den mest intime smagsoplevelse, så skal man smage østersen helt rå.

Når du har åbnet østersen og fjernet alle skaller der er blevet gjort løse af åbningsprocessen så hælder du vandet fra og tilsætter evt. lidt citronsaft, tabasco eller friskkværnet peber.

Marinerede østers 

Østersen fiskes op af skallen og marineres i en lage af olie og eddike, evt. tilsat rå løg. Østersen kan marineres i flere timer, men kan også fiskes op af lagen og serveres efter få minutter. Østersen serveres i den originale skal med lidt af marinaden. 

Nyd gerne en kold øl eller lidt vin til retten.

Gratinerede østers

Den løsnede østers forbliver i sin skal hvor alt vandet er drænet. Østersen tilsættes ost eller rasp. Hvis man ønsker det, så kan man tilsætte nogle bacontern eller skinke.

Østersen bliver derefter gratineret på en grill eller i en ovn i 4-6 minutter indtil overfladen er letter gylden.

Find mere
læsestof her

nn_NONorsk nynorsk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.