1 dag på Rømø

Du er ankommet til Rømø, og skal nu rundt og se øens seværdigheder og attraktioner. Brug hele dagen så du får set alt det man bare må se.
Læsetid: 4 minutter

Første stop – Naturcenter Tønnisgård.

Her kan I lære om Vadehavet, strand, hvalfangst og meget mere. I kan læse, lytte, mærke og trække i tingene og blive klogere undervejs.
Tønnisgård tilbyder også mange guidede ture og aktiviteter for hele familien.

Tilgængelighed: Delvis (forhør nærmere hos Tønnisgård ifm. arrangementer og ture) 
https://www.tonnisgaard.dk/

Toennisgaard-huset_-3__FillWzEyMDAsNjMwXQ

Andet stop – Sct. Clemens kirke.

Inde i kirken findes otte kirkeskibe som er udtryk for den store betydning, søfarten har haft for øen.
Alteret, lysekronerne og hattekrogene fortæller om den rigdom, der var på øen i forbindelse med hval- og sælfangsten i Ishavet, og en mindetavle peger på de tab, øen led i forbindelse med 1. Verdenskrig.
Øens kirke er dagligt åbent for turister mellem kl. 8.00 – 16.00 dog undtaget ved kirkelige handlinger.
https://sctclemensromo.dk/

Tilgængelighed: Delvis

@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Tredje stop – Spidsbjerg

Rømø har 3 udkigspunkter, som alle tre er gamle klitter fra dengang Rømø blev dannet efter sidste istid. Spidsbjerg er den ene, Stagebjerg og Høstbjerg hedder de to andre.

Spidsbjerg ligger vest for kirken med en flot udsigt over hede areal, vådområder og plantage. Hvis man er i bil, kan man lade denne stå ved kirken, da de sidste 2 km. skal foregå til fods. Kirkens P-plads og den sydligste p-plads i Kirkeby Plantage er nærmeste p-pladser.

Der findes afmærkede ruter gennem plantagen fra P-pladser langs Havnebyvej.

Tilgængelighed: Nej

spidsbjerg

Fjerde stop – Rømø Brandstation.

Brandstationen i Kirkeby var før i tiden redningsstation, og er Rømøs eneste oprindelige redningsstation. Den blev opført i 1887, i en tid hvor skibsfart endnu var den væsentligste levevej på Rømø.

Redningsstationen er opført lige syd for Rømø Kirke, så langt mod øst på Øen at den var placeret i sikkerhed for stormfloder. Men samtidig lå stationen placeret, så det var muligt at bugsere redningsbåden relativt hurtigt under storme. Fra tårnet på taget kunne redderne holde øje med eventuelle nødstedte skibe.

Redningsstationen blev i 1968 overtaget af Rømøs frivillige brandværn. Det frivillige værn opstod efter flere storbrande i 1950’erne og 1960’erne, hvorefter øboerne ønskede større tryghed – og derfor blev redningsstationen omdannet til brandstation.

Tilgængelighed: Ja (Det er kun muligt at se den udefra.)

Rømø brandstation

Femte stop – Havneby.

Havneby er en kystby på Rømøs sydspids ud til Vadehavet, og den eneste regulære by på Rømø. Havnen blev anlagt i 1961-64 og herfra fiskes rejer og muslinger. Fra havnen i Havneby er der ligeledes forbindelse med Rømø-Sild færgen, der dagligt sejler mellem Havneby på Rømø og List på Sild.

I Havneby står også to bjergede kanoner fra tiden under Trediveårskrigen, disse erindrer i dag om det søslag der fandt sted mellem danske og hollandsk-svenske skibe d. 1. juli 1644. De to gamle forladekanoner eksisterer endnu den dag i dag, og er placeret på en klit øst for Havneby Kro.

Havneby byder også på butikker, restauranter, ferieresort med wellness og meget mere. Hvis man har appetit på fisk, så kan vi anbefale Otto & Ani’s fisk som har både fiskebutik og fisketeria.

Rømø Havn
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Sjette stop – Lakolk Butikscenter.

Her finder I alt fra butikker, restauranter til is caféer.
På udvalgte dage kan børnene selv forme deres slikkepind hos Rømø Bolsjeri og Iscafé. Hos Rømø Lys kan man købe souvenirs og julepynt, eller støbe sit eget lys. Fru. Dax er kendt for lækre gammeldaws vaffelis, og er man til gamle 80’er hits bør man besøge Café Retro, som både har en spillearkade og et meget “musikalsk” gulv.

Lakolk butikscenter
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Syvende stop – Lakolk Strand

Stranden er en af Nordeuropas bredeste sandstrande, og I er velkomne til at køre helt ned til vandkanten i jeres bil. Vi vil dog anbefale, at man uanset vejret kommer ud af bilen og går en tur langs vandet. Det kan ikke beskrives, hvor storslået det er at se sand og vand så langt øjet rækker.

Tilgængelighed: Ja (da det er muligt at køre bilen helt ned til vandkanten)

Lakolk strand
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.