Kniplingsfestival i Tønder

Kniplingsfestivalen i Tønder er traditionsrig festival som afholdes hvert 3. år.

Det er naturligt at have en kniplingsfestival i Tønder, da kniplingerne i den grad har sat Tønder på tekstil-verdenskortet.

Tønderkniplinger historien

Tønderkniplinger var en kæmpe industri i og omkring Tønder, det kan dateres helt tilbage til det 17-århundred. Der omtaler Kong Christian IV kniplingerne ivrigt i hans dagbøger, da han elskede kniplinger og brugte dem meget i hans beklædning. Han var så entusiastisk omkring Tønder Kniplingerne at han var med til at fremme fremstillingen af kniplinger.

I starten blev Tønderkniplingerne kun fremstillet til de adelige og kongelige. De blev dog på et senere tidspunkt tilgængelige for borgerskabet, hvor de blev flittigt brugt på folkedragter, hvilket man også kan se den dag i dag.

Kniplingsindustrien var for kvinderne. De sad ofteste i alle aldre hjemme og kniplede, det gik dog voldsomt ned for disse kvinder, da industrialiseringen vandt frem. Hvilket betød at Tønderkniplingerne gik af mode, da man kunne massefremstille meget andre tøj. Hen imod det 20-århundred var det et fåtal som kniplede Tønderkniplinger, for at videresælge dem, da efterspørgslen ikke længere eksisterede. I disse lever Tønderknipling stadig, dog kun på hobbyplan.

Hvad er Tønderkniplinger?

Kniplingerne fra Tønder, som er inspireret af bl.a. Lille-kniplinger, er kendetegnet ved en tylsbund med motiver som blomster, blade eller ornamenter i lærredslag omkranset af en tykkere konturtråd. I selve mønstrene forekommer andre bunde som f. eks. rosenbund. Ofte indgår også galslag som en del af mønstret. Kvinderne, som kniplede Tønderkniplingerne, havde ofte lært at kniple som små piger og man kniplede gerne den samme knipling år efter år og kniplingerne fik derfor ofte navn efter den pige, der havde kniplet den.( Ellen, Lisette, Ditte, osv.). Stednavne var også brugt f.eks. Hjerpsted, Tønders Skønhed og ikke mindst navne på blomster som Nelliken, Rosen og Passionsblomst m.fl.

Den 31. maj til 2. juni 2019 afholdes den 11. kniplings festival i Tønder, hvor der bliver rig mulighed for at opleve Tønder by og omegn.

Hvor & Hvornår

Hvert tredje år, næste gang er 31. maj, 1 & 2. juni. Fredag og Lørdag fra 10.00 til 17.00 Søndag fra 10.00 til 15.00 Kniplingsfestivalen foregår i Tønder Sport- og Fritidscenter.

Programmet

Kontakt

Adresse

Postboks 35
6270 Tønder

Telefon

+45 74 66 97 03

Mobiltelefon

+45 30 52 77 03