Den 54 km lange Marsksti i Tøndermarsken har opnået den prestigefyldte certificering som en “Leading Quality Trail – Best of Europe”. Denne anerkendelse garanterer, at vandreruterne opfylder høje standarder for kvalitet, hvilket tiltrækker vandreturister fra hele Europa til området.
Læs artikel fra Friluftsfreak og deres tur på Marskstien
Tøndermarskens historie er dybt forankret i dens geografiske placering ved Marsken og Vidåsystemet. Dette område, med sine afvandingskanaler, sluser, og pumpestationer, spiller en afgørende rolle i reguleringen af vandstanden. Landskabet, formet af de sidste istider, byder på en variation af fede marskjorde langs kysten og gesten med dens næringsfattige sandjord. Byerne i området har historisk set været vigtige handelsknudepunkter både nationalt og internationalt. Unikt for Danmark er byerne Rudbøl og Nørremølle, som er opført på diger for at beskytte dem mod oversvømmelser. Marskstien tager vandrere gennem dele af Nationalpark Vadehavet, som er en del af UNESCO’s Verdensarv.
Vandreturen forbinder byerne Tønder, Rudbøl, Højer, og Møgeltønder og tilbyder en oplevelse af at træde ind i en anden verden med åbne landskaber, rige fugleliv og naturen i fuldt flor på alle sider. Marskstien kan tilgås i etaper med mulighed for kortere rundture, kendt som sløjfer, eller som en samlet tur for dem med større vandrelyst og god kondition. For dem, der ønsker en flerdagstur, anbefales det at starte i en af de nævnte byer. Det er vigtigt at bemærke, at området har begrænsede offentlige transportmuligheder.
Marskstien tilbyder en unik mulighed for at opleve Tøndermarskens enestående natur og kulturhistorie på nært hold, mens man vandrer gennem nogle af Danmarks mest betagende og historisk rige landskaber.
Marskstien tilbyder ikke kun lange vandreruter, men også en række kortere stisløjfer, der gør det muligt for vandrere at tilpasse deres oplevelser efter tid, interesse og fysisk formåen. Disse stisløjfer er ideelle for dem, der ønsker at opleve Tøndermarskens natur og kultur på kortere, mere tilgængelige ruter. Her er en oversigt over de forskellige stisløjfer, som hver især starter og slutter i samme punkt, hvilket gør dem praktiske for en dagstur:
Grøn Stisløjfe (Højer – Højer Sluse)
Rød Stisløjfe (Højer – Emmerlev Klev – Vidåslusen)
Sort Stisløjfe (Højer – Klæggravene – Vidå)
Grøn Stisløjfe (Rudbøl – Rudbøl Sø)
Rød Stisløjfe (Rudbøl – Grænse – Gammel Frederikskog)
Sort Stisløjfe (Rudbøl – Magisterkog)
Sort Stisløjfe (Tønder – Møgeltønder)
Rød Stisløjfe (Tønder – Nørresø – Lægan Pumpestation)
Disse stisløjfer er farvekodet efter længde, hvor grøn markerer de korteste ruter, og sort de længste, hvilket gør det nemt at vælge en rute, der passer til ens behov og interesser. Uanset om du er til korte, familievenlige ture eller længere udfordringer, tilbyder Marskstien noget for enhver smag.
Fuld tilgængeligt
Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.
Delvis tilgængeligt
Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.
Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.
Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.
Ikke tilgængeligt.
Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.
Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.