8 seværdigheder du ikke må gå glip af

På ens ferie er der nogle ting som man bør opleve, vi har samlet de fleste for dig i dette oplæg.
Læsetid: 4 minutter

Danmarks ældste købsstad

Turen starter i Tønder. Som efter sigende skulle være Danmarks ældste købsstad, da man på papir kan datere byen tilbage til 1100-tallet.

Byen byder på en hyggelig gågade, hvor du blandt andet skal ind og se Kristkirken, Det gamle apotek, Uldgade og Kunstmuseet. Ønsker du at tage hele turen rundt i Tønder, har vi også lavet en guide til den her.

Byen ligger på landegrænsen til Tyskland, og grænser også op til naturområdet Tøndermarsken.

@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Lægan pumpestation og Marsken

Lægan pumpestation ligger lidt udenfor Tønder, der hvor grænsen til Marsken begynder. Pumpestationen er en af de flere stationer, som konstant sørger for at afvande Tøndermarsken og området omkring Tønder.

Selvom pumpestationen stadig er aktiv den dag i dag, så kan man alligevel komme indenfor for at opleve en udstilling omkring Marsken. 

Efter besøget på pumpestationen, anbefaler vi at køre videre ud i Marskområdet mod vest, for at opleve det smukke landskab.

Begrænset tilgængelighed for kørestol.

@Ulrik Pedersen
@Ulrik Pedersen

Sluserne i Højer

Efter en tur i Marsken ankommer man til Sluserne i Højer.  De 2 sluser er den største beskyttelse imod det hensynsløse tidevand, som uden sluserne ville oversvømme store dele af Marsken. Sluserne er i konstant overvågning fra slusemesteren, som sørger for at slusen fungere dagligt. På toppen af slusen finder du det nye udkigspunkt, hvor man med en kikkert kan se helt til Rømø og Sylt. Selve udkigsplatformen er ikke tilgængelig med kørestol.

Trøjborg Slotsruin

Trøjborg Slotsruin er en af de få ruiner i området, som stadig er velbevaret.

Borgen blev opført i 1300-tallet på en 30 × 30 m stor banke. Trøjborg nævnes i 1347 i et brev fra hertug Valdemar af Sønderjylland som hertug Valdemar Atterdags slot. I 1407 kom det i dronning Margretes besiddelse, men senere pantsattes det til Ribe bispestol.

Der er gratis adgang hele året rundt.

Delvis tilgængeligt med kørestol.

@Broxgaard.com
@Broxgaard.com

Lakolk Strand

Et absolut ‘must-see’ når man besøger Øen. Lakolk Strand er en smuk strand, og der er sand, vand og himmel så langt øjet rækker. Havet er fantastisk at bade i, og da stranden er uden sten, er det bare at løbe ud i bølgen blå.  Stranden ligger længst mod vest på Øen Rømø. Specielt for stranden er at man kan køre på det hårde sand med sin bil, så man ikke behøver at vandre flere km. over stranden for at nå vandet. 

Tilgængelig i kørestol da man kan køre helt til vandkanten.

@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Marsk Tower

Det nyeste skud på stammen af seværdigheder i vores område er Marsk Tower i Skærbæk. Tårnet er 25 meter højt og vil belønne dig med en udsigt over hele Marsken og Rømø.

Som en del af Marsk Tower finder du også Marsk Camp , hvor man kan overnatte med autocamper eller i Glamping telte.

Hvis du ønsker at bruge elevatoren, skal du bestille tid på forhånd. tlf: 72186780

@Marsk Camp
@Marsk Camp

Vongshøj

Vongshøj er et af de højeste punkter på Sønderjyllands sydvestegn, lokaliseret lige udenfor Løgumkloster. Oppe i tårnet, der er 67 meter over havet, er der frit udsyn over landskabet. Mod vest ses klitterne på Rømø og Sild, og mod syd ses Tønder og Tinglev, 

Baggrundshistorie: Under Første Verdenskrig opførte de tyske væbnede styrker på toppen en signalstation, denne blev i 1923, efter Genforeningen, ombygget til det udsigtstårn, der stadig står der i dag.

Det er ikke muligt at komme op i tårnet med kørestol, men man kan med bil komme op til tårnet. 

@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder
@Bjarke Petersen - Visit Rømø & Tønder

Løgumkloster Kirke

Løgumkloster Kirke er et gammelt kloster helt tilbage fra 1173. Dengang var det cistercienserordenens munke som havde sin daglige gang i klosteret. Dele af det gamle kloster kan stadig ses, for eksempel Dormitoriet som dengang var sovesal, men i dag bruges til udstillinger og foredrag. 

Kirken gennemgik i 2015 en større restaurering, og står i dag som en af cistercienserordenens bedst bevarede middelalderlige teglstensbygninger i Østersø- og Nordsøområdet.
Klosterkirken har siden 1739 fungeret som evangeliskluthersk sognekirke.

Kirken er åben for turister man-lørdag fra kl. 9.00-17.00 og søndag kl. 12.00-17.00 – dog er der lukket ved kirkelige handlinger.

Kirken er delvis tilgængelig med ramper ved turistindgangen, og der er niveau fri adgang igennem kirken,  dette kræver dog at der er personale i det tidsrum man besøger kirken.  Der er offentlige handicaptoiletter udenfor kirken.

Løgumkloster Kirke-1600px
da_DKDansk

Guide

Handicap tilgængelighed

Fuld tilgængeligt

Niveaufri adgang, elevator m.m., som gør det muligt for kørestole at komme omkring.

Delvis tilgængeligt

Der er rum/områder hvor man som kørestolsbruger ikke kan komme ind, men stadigvæk muligt at få en god oplevelse.

Tilgængeligt med en hjælper eller lidt gangfunktion.

Der er et trin eller andet der gør at man behøver hjælp for at kunne deltage/komme ind.

Ikke tilgængeligt.

Her mangler elevator, ramper eller andet der gør at kørestole ikke kan komme ind.

Tilgængelighedsvurderingen er foretaget ud fra en almindelig størrelse kørestol. Hvis man bruger ekstra bred elektrisk kørestol eller el-crosser, beder vi jer venligst selv kontakte det ønskede besøgssted. Ligeledes kan der være forhold der gør at tilgængeligheden i en periode ikke er som beskrevet af os. En god ide er altid at søge oplysninger på det ønskede besøgssteds hjemmeside.